Fri frakt över 399 kr - Leverans 2-3 arbetsdagar - Fri retur i butik

Inredning

Inred uteplatsen till sommarens favoritrum

Nu är det äntligen dags att börja inreda uteplatsen för lata sommardagar och ljumma kvällar. Med några enkla knep får din uteplats en inbjudande atmosfär där du kan skapa fina sommarminnen. Här ger vi våra bästa tips för en drömmig uteplats.

Inred som ett vardagsrum


Släpp tankarna om att uteplatsen ska vara på ett visst sätt, och inred den i stället som du hade inrett ditt vardagsrum. Självklart finns det en del möbler som inte tål utomhusklimat, men förutom det finns det egentligen inte några regler för vad du ska ha på din uteplats.

Genom att ha något sorts tak ger du uteplatsen en mer ombonad känsla. Du kan till exempel ha en pergola som finns att köpa i många olika varianter. Har du en trädgård kan du köpa en fristående pergola, men det finns också de som blir som en förlängning av huset. Du kan välja med fast tak eller flexibelt, trä eller metall. Det finns en pergola för varje uteplats.


Något annat som gör uterummet hemtrevligt är tavlor och bokhyllor. Visst låter det som inredning man oftast tänker på för inomhusbruk? Men har du tak över din uteplats får dina möbler skydd, och då kan du lika gärna ha en bokhylla fylld med sommarens böcker för lata dagar på uteplatsen.

Textiler för en ombonad känsla


Kuddar, dynor, dukar, mattor och filtar i olika material och färger gör uteplatsen mysig och inbjudande. Häng ljusa tyger från taket, lägg ut mattor lager på lager och snåla inte med kuddar och filtar.


I Sverige finns det en naturlig svårighet med textiler, och det är vädret. Men det finns textiler du kan ha utomhus som klarar vind och regn. Det kan vara bra att satsa på sådana, speciellt om du inte har ett tak. Att hålla på att bära kuddar ut och in varje gång vädret skiftar vill man gärna slippa.


Men att ha ett gäng extra mysfiltar och kuddar i en dynbox som du enkelt kan ta ut är inte fel. För även om det finns utomhustextiler som är sköna, finns det inget som slår en riktigt gosig ullfilt för kyliga kvällar på uteplatsen.

Sätt ut sköna sitt och liggplatser

Hängmattor, fåtöljer och soffor – ju fler desto bättre. Dels för din egen skull för att kunna variera hur du sitter och ligger de dagar du inte vill lämna uteplatsen, men också för att kunna erbjuda dina gäster en skön plats när det är dags för fika eller fest.


Ett tips är att ha så flexibla möbler som möjligt så att du har möjlighet att förändra och flytta runt vid behov. Exempelvis kanske du vill ha fåtöljen i skuggan under dagens varmaste timmar, men också ha möjlighet att flytta ut den när du vill jobba på solbrännan en stund.


Med många sittplatser och liggplatser kommer uterummet kännas mer inbjudande för sommarens underbara dagar med skönt häng och återhämtning.

Dekorera uteplatsen med färg

Liva upp din uteplats eller trädgård med massor av färger. Häng vimplar runt och mellan träden. Häng upp färgglada vindspel eller andra roliga dekorationer som ger liv till trädgården.

Tänk dig ett utomhusfik någonstans runt medelhavet. Där inreder de ofta med metallstolar och bord i blandade färger och dekorerar med vackra saker som rör sig med vinden.


Det är såklart en smaksak, och om du inte känner dig hemma med knalliga färger är det här tipset inget för dig. Då kanske du hellre vill gå åt det mer naturliga hållet med trä och jordiga färger.

Men om du gillar starka färger kommer den här typen av färgglada dekorationer ge din uteplats ett livligare uttryck som piggar upp och sprider glädje.

Platser för svalka

Under vinterhalvåret är det svårt att tänka sig att man någonsin skulle vilja sitta i skugga i stället för att värma sig i den härliga solen. Men när sommaren kommer med sin hetta och svetten rinner kan det vara skönt att ha förberett sig ordentligt för svalka.


Om du har en uteplats med tak är det här inget problem eftersom du då bara kan sitta under taket. Men är din uteplats under öppen himmel kan det vara bra om du införskaffar något som skyddar mot brännande strålar.


Det vanligaste är att man sätter upp parasoll. Men du kan också använda dig av tyger som skydd om du har något att hänga dem i. Det ger en annan sorts ombonad känsla och visst är det vackert att sitta och njuta under ett tyg som fladdrar lätt i vinden.

Maxa med växter och odlingar

Gör din uteplats till din egen odlingslott. Det finns så mycket du kan odla och på sommaren är det härligt att plocka sina egna jordgubbar, smultron, vindruvor eller vad du nu bestämmer dig för att odla. Vill du odla kryddor gör du det bäst i växthus. Det finns både små och stora växthus som passar de flesta uteplatser.

Förutom odlingar så är växter något du inte kan ha för mycket av. Skapa din egen oas med många gröna växter och färgglada blommor där du kan spendera dagarna med att samla energi från växtriket.


Klä in en pergola med slingrande klängväxter eller skapa en vägg av gröna blad som håller nyfikna ögon ute. Tänk på att variera höjd på dina växter. Det kan du göra genom att hänga upp amplar, ställa ut någon piedestal, eller plantera i fina krukor och ställa dem på en steghylla.


Du behöver inte ha gröna fingrar för att ha en grön uteplats. Det finns många lättskötta växter som inte kräver mycket alls. Här har vi skrivit en artikel om just lättskötta växter som du kan inspireras av.

Har du många växter så krävs såklart en del tid för vattning. Men när du sitter där bland den drömmiga grönskan kommer du inse att den tiden är väl spenderad.

Skapa stämning med mysbelysning

Till sist vill vi tipsa om att tänka igenom belysningen och se till så att du inte har för många eller för få ljuskällor. Att ha rätt belysning gör stor skillnad för hur din uteplats upplevs.


Det finns olika sorters ljuskällor du kan ha på din uteplats. En ljusslinga i taket, en mysig solcellslampa på bordet och några vägglyktor ger en bra variation. Det viktiga är att du varierar höjd och att du hellre har flera lampor med svagt ljus än bara några få som lyser starkt.


Med belysningen får man oftast testa sig fram för att få till det perfekta ljuset genom att flytta runt och ibland byta ut. Men när du väl får till mysbelysningen kommer du älska att spendera långa ljumma sommarkvällar på din fina uteplats.


Har du en balkong? Vi har även skrivit en artikel om hur du gör det mysigt på balkongen här.


Vi hoppas att du med den här artikeln fått inspiration till att inreda din uteplats för sommarens sköna dagar. Lycka till!

tillbaka
Upp upp upp!

Lagerhaus är inredningskedjan med glimten i ögat och hjärtat på rätt ställe. Vi erbjuder ett brett utbud av prisvärda och smarta produkter för hemmet och festen. Inredningsdetaljer, förvaringsprodukter, glas, porslin, presentpåsar, inslagningsprodukter, festartiklar och mycket, mycket mer - allt som behövs för att skapa happy moments!