Fri frakt över 399 kr - Leverans 2-4 arbetsdagar - Fri retur i butik

Filter

0

Filter

Inredning

11 tips - Gör det mysigt på balkongen

Förvandla din balkong till en stämningsfull oas där du kan spendera njutsamma vår- och sommardagar. I den här artikeln har vi samlat elva inredningstips som kommer göra din balkong till ett extra rum för vila och umgänge.

1. Inred med stämningsfull belysning

Skapa en mysig känsla för sena sommarkvällar på balkongen. Låt en ljusslinga slingra sig runt balkongräcket, runt växter och på väggarna. Om du har möjlighet kan du hänga dem i taket ovanför, eller sätt upp en stång i varje hörn och hänga ljusslingorna kors och tvärs som en stjärnhimmel.

Ljuslyktor och elektriska lyktor är också fint att ställa eller hänga på balkongen. Använd hellre många svaga ljuspunkter än en ensam stark och variera nivå för att få med hela balkongen. Med rätt belysning kommer du aldrig vilja gå in, och får tillfälle att ta tillvara på sommarens ljumma kvällar.

2. Skapa en egen miniträdgård

Visst kan du skapa en trädgård även när du bor i lägenhet. Med många växter får du din egen gröna oas där du kan spendera dagarna med att samla energi och njuta av att vara omgiven av grönska.


För dig som gillar att odla finns alla möjligheter att göra det på balkongen. I vanliga krukor kan du bland annat odla morötter, tomater, rädisor, jordgubbar och smultron. Vill du odla kryddor görs det bäst i miniväxthus.


Vill du få en mer romantiskt känsla är rosor den perfekta blomman. Klätterrosor kan planteras i kruka och det är så fint när de klättrar ner för balkongräcket och upp för väggarna. Dessutom doftar de så gott!

För dig som inte har gröna fingrar har vi skrivit en artikel om fina och lättskötta växter här.

3. Bygg på höjden

Många balkonger är små, så att bygga på höjden är ofta ett bra sätt att ge balkongen en vacker inramning.

Finns det något att hänga krokar i så finns många alternativ på krukor och blomlådor som du hakar fast med krok på väggen.


En blomtrappa kan också hjälpa till att ge höjd. En sådan bygger du enkelt själv, eller köper från exempelvis en blomsterhandlare. Där kan du variera krukor och växter av olika slag, såsom hängväxter, odlingar och blommor. Ett annat sätt att utnyttja hela balkongen är att hänga växter i amplar om möjligheten finns.

4. Häng upp en hängmatta

Slappna av, läs en bok och njut av livet medan du gungar harmoniskt i en hängmatta på din alldeles egen balkong. Vare sig du har en stor eller liten balkong så brukar det med lite vilja gå att få dit en hängmatta som du hänger i taket, på balkongräcket eller i en ställning.


Det som är bra med hängmatta på balkongen är att du får ett skydd mot vind och regn, vilket gör att du kan ligga i din hängmatta och njuta av den friska luften även under dagar när sommaren inte levererar.

5. Inred med mjuka detaljer

Det finns väl inget mysigare än att vira in sig i en gosig filt och njuta av sena kvällar på balkongen. Kuddar och filtar i mängder blir både fint och praktiskt för kyliga stunder på balkongen.


Mixa olika material och färger som du själv gillar för att ge balkongen en personlig touch och ställ gärna ut en korg att förvara filtarna i när de inte används.

6. Vintermys på balkongen

När man pratar om balkongen dras tankarna direkt till sommaren. Men det är synd att bara låta den stå på vintern när det finns så mycket fint du kan göra med den även under de kyligare månaderna.


Ett vintertips är att dekorera balkongen med granris. Ställ några kvistar i en vas eller vira riset runt balkongräcket.


På vintern när det är mörkt är belysning extra viktigt. Slingra gärna en ljusslinga runt granriset på räcket och häng en annan på väggen bakom för att ge balkongen en vacker inramning.


Ljuslyktor med levande ljus blir pricken över i:et. När du sitter där invirad i filtar en stjärnklar kväll kommer du älska att du gav din balkong lite extra vinterkärlek.

7. Hoppa över plastgolvet och inred med trä

Ett vackert golv gör hela skillnaden. Praktiska mattor och konstgräs i all ära, men inget slår ett vackert trägolv.

Trall är det som oftast rekommenderas för balkongen. Trall är små plattor som är enkla att lägga och kan sågas till för att passa din balkong oavsett storlek.


Trall finns i olika träsorter som ceder, ek och lärkträ. Det är lite bökigt eftersom trallen behöver tvättas efter varje säsong, men ett trägolv kommer ge din balkong en varmare och mer levande känsla som verkligen är värd de få timmar du behöver lägga på städning.

8. Ha trasmattor nära till hands

Lägg ut en matta eller två för att ge balkongen en mjukare och mer ombonad känsla.


Det finns mattor som är gjorda för att ligga utomhus. Fördelen är att de tål regn, men nackdelen är att de ofta är gjorda i plast vilket inte alltid är att föredra. Men visst finns det fina utomhusmattor för den som letar.


Ett alternativ till plastmattor är trasmattor. Om du förvarar mattorna i en låda på balkongen eller inne i hemmet, kan du enkelt ta fram dem och lägga ut när det är dags för balkonghäng.

9. Ordna grillfest på balkongen

Grilla hör sommaren till och visst kan man hålla mindre grillfester på balkongen.

Det finns en del regler när det kommer till grill på balkong, exempelvis får du inte använda gasolgrill i en inglasad balkong och vissa föreningar har totalförbud mot grillning på balkong.


Men om inget annat sägs, kan du med fördel grilla med en elgrill på balkongen. Du stör inte grannarna med rök och det är ingen glöd som kan fångas av vinden, men du får ändå samma goda grillmat som vi alla längtar efter på sommaren. Låt festen börja!

10. Skapa ett sommarbibliotek

Vissa böcker ska helt enkelt läsas i en hängmatta eller en mysig fåtölj ute i friska luften.

Ställ ut en korg och lägg din sommarhög där. Då vet du att du alltid har dem nära till hands och kan sträckläsa i timmar utan att behöva lämna din härliga balkong.

11. Detaljer du älskar

Hur balkongen upplevs ligger i detaljerna. Så är det med all inredning, och ofta får man testa sig fram innan man hittar helt rätt.


Välj färger och former som du själv gillar. En rosa vas, en mörkgrön filt eller en buddhastaty. Bohemiskt eller klara färger med starka kontraster som för tankarna till ett fik på italienska kusten.


Visst finns det vissa byggstenar som vi tipsat om här som kan vara bra att få med, men sen är det bara din fantasi som sätter gränserna.


Har du en uteplats? Vi har även skrivit en artikel om att inreda uteplatsen här.


Vi hoppas att du känner dig inspirerad till att börja inreda den där balkongen du alltid drömt om, och vi önskar dig livliga fester, mysiga kvällar och lata dagar i ditt nya uterum.

tillbaka
Upp upp upp!

Lagerhaus, inredningskedjan från Göteborg erbjuder inspirerande, prisvärda och noggrant utvalda fest- och inredningsdetaljer. Genom våra ledord "We create Happy Moments" vill Lagerhaus med vårt sortiment bidra till ökad glädje i livets alla ögonblick. Vi erbjuder prisvärda och smarta produkter för hemmet och festenInredningsdetaljer, förvaringsprodukter, glas, porslin, presentpåsar, inslagningsprodukter och festartiklar - allt som behövs för att skapa Happy Moments!