Fri frakt över 399 kr - Leverans 2-4 arbetsdagar - Fri retur i butik

Filter

0

Filter

Inredning

7 fina lättskötta krukväxter

Det är fint och mysigt att fylla hemmet med växter. Men en del växter kräver mer ompyssling än vad många hinner med eller har intresse för. I den här artikeln berättar vi om sju fina växter som kommer ge ditt hem ett lyft, utan att kräva allt för mycket av dig och din tid.

1. Svärmorstunga


Svärmorstunga är en tålig krukväxt som du inte kommer ha några problem med. Det enda som kan ta död på den är egentligen övervattning.

Förutom att den är tålig så är den också väldigt fin. Bladen är långa och sträcker sig uppåt med ett mönster av gröna, gula och silvriga nyanser. Har du tur kan du även få se den blomma. Blommorna är rörformade, vita eller gröna och doftar väldigt gott.

En annan bra egenskap som just svärmorstunga har är att den har luftrenande egenskaper. Därför kan du med fördel ha den i sovrummet då den under nattetid omsätter koldioxid till syre.


Placering: Svärmorstunga trivs bäst i solljus, men kan även stå på skuggiga platser.


Vattning: Vattna med långa mellanrum så att jorden får torka ut helt och hållet mellan vattningarna. När jorden är helt torr ska du vattna igen så att den blir ordentligt blöt. Från vår till höst är det bra om den får en extra dos krukväxtnäring varannan vecka.


Kruka: Eftersom svärmorstungans blad är långa och höga är det bra om du planterar växten i en stadig kruka så den inte faller omkull.

2. Monstera


Monstera är en lättskött och vacker krukväxt. Den har ett tropiskt utseende med stora, flikiga, gröna blad som kan bli upp till en halvmeter i diameter.

I det vilda växer Monstera som lianer runt andra växter i Centralamerikas regnskog, och den växer därför yvigt med blad hit och dit. Det innebär att om du vill ha en rak växt behöver du stötta upp den i krukan med blompinnar.

Föredrar du en vildare look så kan du låta den växa fritt. I naturen kan den bli hela tio meter hög, men brukar som tur är hålla sig till en mer lagom längd när den planteras inomhus.


Placering: Mår bäst i mycket solljus, men vill helst inte stå direkt i den varma eftermiddagssolen. Därför är det bra om du ställer den nära fönstret i den delen av hemmet där du har morgonsol.


Vattning: Det räcker att vattna Monstera en till två gånger per månad. Det är viktigt att jorden får torka ordentligt mellan vattningarna. En gång i månaden kan du också ge den en dos växtnäring.


Kruka: Monstera gillar att ha det lite trångt, så du kan med fördel välja en mindre kruka än du hade valt i vanliga fall. Den passar också fint att hänga i en hängkruka eller ampel från taket.

3. Gullranka


Gullranka är en klätterväxt med gröna hjärtformade blad. Det är en mångsidig krukväxt som både kan bli tät och buskig i en kruka, eller tunn och lång när den slingrar sig genom rummen.

Den passar lite var som helst i hemmet och blir fin hängandes ner från hyllan eller klättrandes upp för fönstret. Vill du skapa en vägg av växter är Gullranka en perfekt växt för det.

Precis som svärmorstunga har den hälsofrämjande egenskaper och renar luften i rummet. Den gör alltså inte bara rummet fint utan fräscht också!


Placering: Gullrankan ska inte stå i direkt solljus då bladen bleks. Halvskugga är bäst och inte kallare än 16°C.


Vattning: På sommaren vill den gärna ha vatten en gång i veckan, medan du inte behöver vattna lika ofta under vintern. Den mår bra av en svag dos växtnäring en gång i veckan från vår till höst.


Kruka: Gullrankan gör sig fin i en ampel eller piedestal. Den vill inte ha det för trångt och vill gärna bli omplanterad en gång per år.

4. Aloe Vera


Till utseendet påminner Aloe Veran mycket om en kaktus och blir en berikande detalj i hemmet. Du behöver inte ha gröna fingrar för att ta hand om den då den är väldigt tolerant och lättskött.

Nu för tiden förknippar många Aloe Vera med hälsosamma och läkande produkter. Den är naturens eget läkemedel mot klåda och sveda, och är därför praktiskt att ha nära till hands om du exempelvis skulle sippa på lite för varmt te och bränner läppen.

Aloe Vera växer och förökar sig snabbt. Små plantor skjuter upp bredvid huvudväxten som du kan frigöra och plantera i nya krukor.


Placering: Aloe Veran trivs bäst i mycket solljus och temperaturen i de flesta hem passar den alldeles utmärkt.


Vattning: Den kan vattnas varannan vecka under både sommaren och vintern. Men den dricker mer under sommaren så då ska du vara mer generös med vattnet. Den mår bra av växtnäring en gång i månaden under sommarhalvåret, men behöver det inte under vintern.


Kruka: Aloe Veran vill ha mycket plats, så köp en rymlig kruka. Eftersom den förökar sig snabbt kan det vara bra att förbereda med några extra krukor för skotten.


5. Kaktus


Kaktusfamiljen är stor och varierande. De är långa, korta, runda, spretiga, har Musse Pigg-öron, vassa taggar eller mjuka taggar – det finns en kaktus för alla! Och bäst av allt är att de är riktiga överlevare även om du glömmer att vattna dem under längre perioder.

Trenden med kaktusar kommer och går och har gjort det sedan 1930-talet. Det finns tusentals arter av kaktusar. Vill du ha någon som blommar så kan du exempelvis köpa astrophytum, prickkatkusar, echinopsis, sjöborrekaktusar, gymnocalycium, klotkaktusar eller Schlumbergera.

Kaktusar passar i hemmets alla rum och beroende på storlek och plats kan de stå lite var som helst. Det blir snyggt att ställa flera i olika storlekar och varianter bredvid varandra som en grön oas i ditt hem.


Placering: En del kaktusar har sitt ursprung i regnskogen och trivs bäst i skugga, medan andra mår bra av solljus. Men även om du inte kan ge dina kaktusar precis det de behöver i form av skugga och sol, brukar de klara sig bra ändå.


Vattning: Under våren och sommaren räcker det att vattna den 1-2 gånger per månad. Mellan september och mars behöver den inget vatten alls.


Kruka: Eftersom storlek och form varierar så behöver också krukan anpassas efter det. Men kaktusen gillar inte att stå i vatten, så se till att krukan du väljer har dräneringshål.

6. Palettblad


Palettblad är en växt med otroligt fina färgskiftningar i bladen. Bladen kan ha nyanser i brunt, svart, grönt, rosa, gult, purpur och lila. Växten trivs bra inomhus, men kan också flyttas ut på sommaren.

Palettblad behöver visserligen vattnas två gånger i veckan, och bladen slokar snabbt om jorden torkar. Men växten vaknar till liv när du vattnar den igen.

Ett tips är att plantera olika typer av palettblad i en stor blomlåda. Det blir en vacker detalj som garanterat kommer dra blickarna till sig.


Placering: Palettblomman vill gärna stå där det är ljust. Då blir bladen vackrare och får en mer intensiv färg.


Vattning: Vattna den två gånger i veckan och tillsätt krukväxtnäring under våren och sommaren.


Kruka: Det är bra att plantera palettblad i en stor kruka eftersom de dricker en hel del vatten. Om krukan är större tar det längre tid för jorden att torka ut.

7. Garderobsblomma


Garderobsblomman heter egentligen zamiakalla, men är mer känd under sitt smeknamn eftersom den överlever på mörka platser – som exempelvis i en garderob.

Kärt barn har många namn, och förutom garderobsblomma har den även fått smeknamnet smaragdblomma på grund av dess gröna vackra blad. Eftersom den kräver väldigt lite ompyssling, håller den sig snygg och fräsch även om du glömmer bort den ibland.

Bladen är giftiga för både människor och djur, så har du hund eller katt behöver du placera den på en höjd de inte når.


Placering: Ljuset spelar inte så stor roll för garderobsblomman. Den kan stå både i fönster eller längre in i rummet - men undvik att låta den stå i direkt solljus.


Vattning: Jorden ska gärna vara lite lätt fuktig hela tiden, men inte helt blöt. Vattna regelbundet men inte för mycket. Blir den gul är det tecken på övervattning.


Kruka: Garderobsblomman gillar när det är lite trångt, så välj gärna en mindre kruka än vad du brukar välja. Då trivs den som allra bäst.


Vi hoppas att du har hittat någon växt du tycker om i den här artikeln. Att inreda med mycket växter gör verkligen hemmet mer hemtrevligt och mysigt. Vill du läsa mer om att inreda ett mysigt hem så har vi skrivit en artikel om det här.


Hos oss på Lagerhaus hittar du alltid roliga och fina krukor till dina växter.


Lycka till!

tillbaka
Upp upp upp!

Lagerhaus, inredningskedjan från Göteborg erbjuder inspirerande, prisvärda och noggrant utvalda fest- och inredningsdetaljer. Genom våra ledord "We create Happy Moments" vill Lagerhaus med vårt sortiment bidra till ökad glädje i livets alla ögonblick. Vi erbjuder prisvärda och smarta produkter för hemmet och festenInredningsdetaljer, förvaringsprodukter, glas, porslin, presentpåsar, inslagningsprodukter och festartiklar - allt som behövs för att skapa Happy Moments!