Fri frakt över 399 kr - Leverans 2-4 arbetsdagar - Fri retur i butik
9 tips för en lyckad midsommarfest
Midsommar är kanske den mest efterlängtade högtiden i Sverige och det är inte så konstigt. Våren övergår till sommar, och vi går på midsommarfest där vi dansar, umgås och äter god mat tillsammans. Det kan inte bli mycket härligare än så!
Här kommer nio tips för en lyckad midsommarfest som blir ett perfekt startskott för säsongens alla sommarfester.
Vacker och blomstrande sommardukning
Blommor och växter hör midsommar till. Vi har dem i håret, på majstången, lägger dem under kudden och såklart har de en självklar plats på bordet.
Gör gröna girlanger av växter och låt dem slingra sig runt bordet och stolarna. Du behöver inte köpa något, det räcker att knyta samman blad från buskar och träd i naturen.
När det kommer till porslin och glas så kan du bestämma färgtema innan. Det klassiska är att man dukar med blåa och vita färger, men vill du ha ett romantiskt rosa tema eller en färgsprakande mix av färger på ditt midsommarbord så ska du såklart ha det. Något som gör dukningen extra festlig är att variera med olika höjder. Lägg servetter i glas, ställ fram grytor i olika storlekar och ha ett par vaser med somriga snittblommor mitt på bordet.
Lägg tre-fyra blommor på varje tallrik för att göra dukningen extra midsomrig. Det är ofta de små detaljerna som gör hela dukningen.
Mat och dryck som passar till midsommarfesten
Många skojar om att vi serverar nästan exakt samma mat för både påsk, jul och midsommar. Men är det egentligen så konstigt när det är så himla gott?
Det mest klassiska för midsommarfirandet är sill och nubbe till förrätt, därefter grillar man och sen avslutas festätandet med en gräddig jordgubbstårta. Men olika familjer har olika traditioner och så länge det finns sill, färskpotatis och jordgubbar så kan man egentligen laga lite vad som helst som är somrigt.
Är det många som ska komma kan du göra det lättare för dig genom att bjuda in till knytkalas. Någon tar brödet, någon sillen, någon varmrätten, någon jordgubbarna och så vidare. Det blir billigare för dig och du behöver inte spendera hela dagen innan med att förbereda mat helt själv.
Men ska du bjuda många och gärna vill göra maten själv så är ändå buffé det allra bästa alternativet. Se till att det finns glutenfritt, laktosfritt och vegetariskt att välja på och ha 6-8 olika rätter så kommer alla bli nöjda, glada och mätta.
Dekorationer till midsommarfesten
Precis som med dukningen är det somrigt och fint att dekorera med mycket växter och blommor runt omkring. Du behöver inte lägga massa pengar på att köpa växter. Ta med dig kompisen, barnen, sambon eller föräldrarna och plocka gröna blad och vilda blommor som du hittar ute i naturen.
Blåklockor, hundkex, lupiner och syrener tillsammans med blad från busken blir en fin bukett. Se till att ha många vaser hemma så du kan sprida ut blommorna för att få en vacker somrig helhet.
Förutom växter har ballonger en självklart plats på midsommarfesten. Matcha färgtemat du har på dukningen och häng ballongerna från taket och på väggarna eller i träden om ni är utomhus. Vimplar, konfetti och girlanger är också fint att dekorera med.
En liten gåva till gästerna
Att få en liten gåva under festen brukar bli en snackis och gästerna kommer uppskatta att du tänkt på dem. Det behöver inte vara något stort, bara en liten gest som visar att du är glad att de är där och firar med dig.
Fyll en presentpåse eller en presentbox med choklad som gästerna kan ta med sig hem. Eller skriv ett personligt vykort till alla som du lägger på tallriken där du berättar att du tycker om personen. Alla älskar ett personligt och handskrivet kort.
Eller gör en rolig grej tillsammans och gå ut och plocka sju sorters blommor tillsammans som ni sedan lägger i små påsar. Traditionen är att man sedan lägger blommorna under huvudkudden för att på natten drömma om den man ska spendera resten av sitt liv med.
Bind fina midsommarkransar
Samla alla gäster och bind midsommarkransar tillsammans. Du behöver inte ha en stor trädgård för att göra fina midsommarkransar. Gröna blad räcker fint. Men har du en trädgård med blommor och vill ha midsommarkrans i olika färger så tänk på att plocka dem så du får en lång stjälk att binda med.
Förbered med ståltråd, tråd och sax. Har man långa böjliga stjälkar kan det fungera bra att binda med bara växterna. Men ibland kan kransen behöva förstärkas och då är det bra att du har grejer att göra det med.
Att binda en midsommarkrans är enkelt. Du lägger bara upp blommorna på en lång rad ungefär som en girlang och flätar eller knyter samman dem med varandra eller med tråd. När den är tillräckligt lång för att passa ditt huvud knyter du ihop ändarna.
Det har varit tradition att kvinnorna har kransar och inte männen. Men det är som tur är nya tider nu och självklart ska alla som vill få en krans. Ni kommer bli ett vackert sällskap så glöm inte gruppfotot efteråt!
Lekar till midsommarfesten
Dans runt midsommarstången och kubb är två perfekta aktiviteter till midsommarfesten. Men regnar det ute kan ni behöva flytta in lekarna. Ett tips är att planera för både utomhuslek och inomhuslek.
Behöver festen flyttas in på grund av väder är det bra att förbereda med brädspel. Ha gärna en blandning med spel så finns det alltid något för alla. Här hittar du roliga spel som kommer få igång skrattet och snacket på festen. Och visst är det mysigt att äta snacks och spela spel till ljudet av smattrande regn mot fönstret. När man tänker på det är det nästan så man hoppas på lite regn.... Fast bara lite!
Öva på snapsvisor till midsommarfesten
Vare sig man dricker snaps eller tar något alkoholfritt är det kul att sjunga snapsvisor tillsammans. En del kan varenda snapsvisa som finns. Andra ingen alls. Se till så alla kan vara med genom att skriva upp dina snapsvisor på små lappar som du delar ut till gästerna. Som värd för festen har du fördelen att du kan öva på visorna i förväg.
Det finns både barnvänliga och lite mer fräcka snapsvisor, så bestäm sånger utefter vilka gäster som kommer.
Helan går är kanske den mest kända snapsvisan och den går så här:
Helan går,
sjung hopp falleri faderallan lej,
helan går,
sjung hopp faderallan lej
Och den som inte helan tar
han inte heller halvan får
Helan gåååååååår
sjung hopp faderallan lej.
Halvan går
sjung hopp falleri faderallan lej
halvan går
sjung hopp faderallan lej
Och den som inte halvan tar,
han heller inte tersen får,
Halvan gååååår,
sjung hopp faderallan lej.
Kan du inte melodin till den eller vill ha mer tips på snapsvisor rekommenderar vi att du söker på snapsvisor på Youtube där du får både text och melodi samtidigt.
Och det spelar verkligen ingen roll om du har sångröst som en ängel eller en kråka. Att sjunga snapsvisor är för alla röster och behöver inte låta som en kyrkokör. Ha kul och sjung för fulla muggar!
Planera för regn
Som alla vet regnar det nästan alltid på midsommar. Det är till och med så vanligt förekommande att företag har kampanjerna som “pengarna tillbaka om det inte regnar på midsommar”.
Se därför till att dina gäster är torra och glada genom att hålla festen i ett stort partytält, i en inglasad altan eller inomhus. Skiner solen är det ju faktiskt bara att gå ut! Se också till att det finns paraplyer för gäster som vill gå ut och ta frisk luft under dagen och kvällen.
Dina gäster kommer uppskatta att du tänkt på dem i alla väder och sett till så de är bekväma under hela festen.
Så där ja, nu är det bara att börja planera din midsommarfest. Hos oss på Lagerhaus hittar du allt du behöver för inomhus- och utomhusfesten. Vi önskar dig en riktigt härlig midsommar!