Fri frakt över 399 kr - Leverans 2-3 arbetsdagar - Fri retur i butik

Tips & inspiration

Roliga aktiviteter för sportlovet – Lagerhaus sportlovsguide!

Snart är det dags för en av årets härligaste veckor – sportlovsveckan! En rolig och glad familjevecka med tid för barnen! Eller? Känslorna inför en lovvecka kan variera, och beror på allt ifrån möjligheten till att ta ledigt, ekonomiska förutsättningar, geografisk placering och familjesituation. Men lugn - vi hjälper dig hitta rätt aktiviteter för just din familj!


Det första tankarna styr mot när man hör sportlov är ofta skidsemester i fjällen eller liknande reseupplägg, vilka kan vara både dyra och avancerade. Men det finns såklart även andra saker att hitta på, som inte behöver kosta så mycket och som kan vara minst lika roliga som en vecka på skidor! Här följer över 25 olika tips på roliga aktiviteter för sportlovet.


Vad gillar ni att göra?

Börja med att prata ihop er i familjen. Vad gillar ni som familj att hitta på? Gillar ni att vara aktiva, upptäcka nya saker och uppskattar fart och fläkt? Eller är det kanske mer lockande med lugna aktiviteter och mysiga stunder hemma? Utomhus eller inomhus? Hur ser budget ut och vad känns roligt för hela familjen? Ett familjemöte där ni lyssnar in allas önskningar är en fin idé för att skapa en lovvecka som passar alla.Sportlovsaktiviteter utomhus

Dags att packa väskan för utomhusäventyr. Matlådor fyllda med god lunch och mellanmål, termos med rykande varm choklad, vattenflaska med uppfriskande dryck och kanske viktigast av allt - smarrigt godis att mumsa på under utflykten. Det finns många lovaktiviteter utomhus, nedan listar vi några olika förslag.


Utomhusaktiviteter som är budgetvänliga eller gratis


- Skridskoåkning - leta upp en rink (eller sjö med tjock is) och knyt på skridskorna för en rolig dag på isen!


- Prova-på! Det kan finnas många olika prova-på-aktiviteter i din stad. Ta tillfället i akt när ni har veckan ledig och testa något nytt - kul och spännande för hela familjen. Ofta gratis eller till låg kostnad.


- Vandring - Har ni något trevligt vandringsspår i närheten? En perfekt dagsutflykt för hela familjen!


- Lek på öppna förskolor – det finns mängder av öppna förskolor dit ni kan ta er för att leka och busa!


- Tipspromenad i trädgården – gör en rolig frågerunda som kan placeras i trädgården, i ert område eller någon annan stans i närheten.


- Skattjakt. Precis som tipspromenad kan det vara roligt med en skattjakt i trädgården eller i området nära. Göm små ledtrådar eller rita en karta – och låt barnen leka detektiver.Utomhusaktiviteter som kan bli något mer påkostade


- Skidsemester. En klassiker. Fundera på hur långt ni vill åka och hur många dagar, ibland kan ett par dagar räcka gott och väl.


- Vandrarhem - Bo på ett mysigt vandrarhem och njut av god mat, fina omgivningar och tid för samtal och lek.


- Besök en storstad i Sverige. Ett par nätter eller dagar i en större stad där ni besöker sevärdheter, äter god mat och kanske bor över på något mysigt ställe.


Sportlovsaktiviteter inomhus

Är ni mer inne- än utekatter, så finns det mängder av härliga saker att hitta på inomhus, oavsett om det är på ett museum eller hemma i köket. Här följer olika idéer på aktiviteter under tak när vädret är dåligt, när ni inte känner för att åka bort eller bara vill mysa hemma.


Psst. Läs också vår artikel 9 lekar till barnkalaset med ballonger


Inomhusaktiviteter som är budgetvänliga eller gratis


- Biblioteket - Om ni gillar att läsa kan ni besöka biblioteket och låna hem nya spännande böcker att läsa tillsammans.


- Museum – utforska om det finns några roliga eller spännande museer att spana in, ofta är det låg kostnad eller gratis!


- Laga mat och testa nya recept. Utmana varandra i att testa en ny maträtt. Bläddra i en kokbok eller sök online efter ett recept ni velat testa.


- Baka något gott! Precis som punkten ovan, bläddra i en bakbok eller online och hitta det perfekta receptet för eftermiddagsfikan.


- 5-kamp hemma (ja, det går!). Gör en 5-kamp med olika grenar i miniatyrformat. Exempel på grenar kan vara mini-bowling där ni ställer upp tomflaskor och rullar en mjuk boll. Lösa en rubiks kub på snabbast tid, sätta knorren på grisen, stapla högst kloss-torn…bara fantasin sätter stopp!


- Tipspromenad eller skattjakt hemma. Som ovan nämnt, fast inomhus. Gör en rolig frågeslinga, eller göm kluriga lappar med ledtrådar runt om i hemmet – en garanterat uppskattad aktivitet för stora och små.


- Kreativ studio! Skapa tillsammans. Ta fram pyssellådan, gör pärlplattor, rita, sticka, skriv!


- Gör något busigt! Till exempel ha pyjamasparty hela dagen!


- Picknick inomhus – mys till med filtar och kuddar på golvet i vardagsrummet. Tänd ljus och sätt på en stämningsfull spellista. Duka upp en god buffé med familjens favorit-snacks och låtsas att ni är på ett spännande ställe.


- Teater och dans. Skriv en teater tillsammans som ni sen övar in och spelar upp för varandra. Eller kör dans-tema och öva in en rolig dans ihop.


- Spela spel! Sist men inte minst, spel. En rolig aktivitet som passar nästan alla. Familjespel, brädspel, yatzi, frågesport, charader, utmaningar – listan på roliga varianter kan göras lång. Spana in alla våra spel här.


Inomhusaktiviteter som kan bli något mer påkostade


- Vattenland - en rolig upplevelse för hela familjen!


- Klättring. Har du äldre barn som gillar att utmanas – testa på klättring!


- Lekland - Maxa barnens energiförråd med en bra frukost och släpp sedan loss på ett roligt lekland.


- Äventyrsparker och kulturhus – Liseberg, Gröna Lund för att nämna stora aktörer, men finns också mindre och minst lika roliga parker runt om i landet.


- Sporthallslek - Gå ihop ett gäng och hyr en sporthall. Fotboll, dans, innebandy och rockring!


- Spadag - Om du har äldre barn som uppskattar bad och värme kan ett spabesök vara mysigt!


- Hemma-disco. Bjud in vännerna på en festlig disco-kväll. Häng upp glitterdraperier, girlanger och discokula. Sätt på en fartfylld spellista, bjud på dryck i discomuggar och popcorn i snacksboxar. Kul för både föräldrar och barn.


- Bjud hem vänner på tema-middag. Maskerad eller kanske mat-tema, oavsett blir middagen roligare med vänner och utklädnad.


Psst! Läs vår artikel 5 tips på hur du skapar ett lyckat kalas!


Vad roligt att du läst vår artikel Roliga aktiviteter för sportlovet – Lagerhaus sportlovsguide! Vi hoppas du blivit inspirerad och kommit ett steg närmare i planeringen till en lyckad sportlovsvecka.


Vill du läsa fler artiklar hittar du alla våra blogginlägg här.


Spana in alla våra spel här.

tillbaka
Upp upp upp!

Lagerhaus är inredningskedjan med glimten i ögat och hjärtat på rätt ställe. Vi erbjuder ett brett utbud av prisvärda och smarta produkter för hemmet och festen. Inredningsdetaljer, förvaringsprodukter, glas, porslin, presentpåsar, inslagningsprodukter, festartiklar och mycket, mycket mer - allt som behövs för att skapa happy moments!