Fri frakt över 399 kr - Leverans 2-4 arbetsdagar - Fri retur i butik

Filter

0

Filter

Inredning

Så lyckas du med påskdukningen

Påsken är en högtid med mycket glädje. Våren är äntligen här med sol och värme, och det ska såklart firas med en festlig påskmiddag. Vare sig du dukar för två, fyra eller ett större sällskap är det värt att lägga lite tid och kärlek på dukningen för att ge din mat den presentationen den förtjänar.


Här ger vi våra sex bästa tips för en lyckad påskdukning.

1. Färger i pastell och gult

När påsken kommer är det äntligen vår och vi lämnar den mörka vintern bakom oss. Då är det härligt att få duka upp till påskmiddag med ljusa färgglada pasteller. Gult är traditionellt påskens färg med dess gula kycklingar, ägg, påskliljor och vårsolen som lyser allt starkare under den här tiden på året.


Men att bara använda en färg blir inte så inspirerande. Kombinera i stället många olika färger men håll dig till pastell för att få en enhetlig, vacker och kreativ ton på dukningen. Ett tips för att undvika en rörig färgexplosion är att grunda med en ljus enfärgad duk i exempelvis vitt eller grått. Därefter fyller du bordet med ljus, blommor, ägg och porslin i olika färger.

2. Porslin, bordstabletter och servetter

Påsken kommer en gång om året och att köpa porslin för bara en enda dag är inte nödvändigt. Plocka i stället fram det porslin du har, vare sig det är vitt, grönt eller någon annan färg och låt en gul bordstablett och påskservetter göra bordet påskigt.


Du kanske har udda porslin hemma som du i vanliga fall går omkring och stör dig på. Men udda porslin kan faktiskt bli väldigt vackert till den färgglada påskdukningen, så länge du håller ihop dukningen genom att skapa en röd tråd med något annat på bordet.


Variera höjd på skålar, glas och dekorationer och ha mycket av allt, så får dukningen den extra känsla av fest som höjer upplevelsen av påskmiddagen.

3. Blommor och påskris

Den gula påskliljan hör högtiden till. Men det finns också andra fina vårblommor som gör sig bra på påskbordet. Pingstliljan är en variant av påskliljan men har ljusare blomblad och är också en traditionell blomma under påskfirandet.


En bukett av pastellfärgade tulpaner, blandade med vita rosor i en vacker glasvas, blir en fin detalj till påskdukningen. Eller kanske ett dussin rosor i ljusa nyanser av rosa, vitt, lila och gult.

Påskris är en klassiker och har du ett stort bord kan du duka upp med både blommor och påskris. Sätt några grenar i en vas och häng dit ägg, fjädrar eller något annat kul.


Om inget av ovan nämnda faller dig i smaken så finns det såklart många vackra vårblommor som gör sig fina till påsk. Men en bukett blommor är ett absolut måste för att få till en vacker påskdukning.

4. Vik servetter till harar

Att vika servett i form av en påskhare är också en klassiker som blir en rolig detalj på påskbordet.


Det är enkelt att vika påskhare-servetter. Allt du behöver är tygservetter, ägg och snören eller gummiband. Vik servetten till en triangel och se till att spetsarna ligger kant i kant. Därefter rullar du servetten från den långa sidan till spetsen så hårt du kan.


Vik sedan ihop och lägg ett ägg i mitten och sätt på snöret eller gummibandet. Känner du dig extra pysslig kan du måla ögon, nos, två långa tänder och morrhår på ägget så får du ett ansikte på din fina påskhare.

5. Levande ljus

Levande ljus har en självklar plats på påskbordet. Numera finns det många roliga ljus att välja på och du behöver inte alls använda de traditionella raka ljusen om du inte vill.


Välj bland långa, smala, twistade och tjocka ljus. Eller varför inte ljus formade som påskägg? Det spelar ingen roll hur många ljus du har, det viktiga är att det åtminstone finns ett eller två på bordet, för levande ljus gör verkligen stor skillnad.


Det blir extra mysigt om du dessutom ställer levande ljus runt omkring bordet, i någon hylla, på diskbänken eller någon annanstans där det finns plats för att ge festmåltiden en vacker inramning.


Vill du inreda ditt hem mysigt alla andra dagar på året? Här har vi skrivit en artikel om mysiga inredningstips.

6. Måla färgglada och kreativa ägg

Ägg äter vi massor av under påsken. Men förutom att äta dem är de också fina som dekoration. Med lite färg och mönster på blir äggen extra festliga på påskbordet.


Att måla ägg är kul för både stora och små. Det finns olika sätt att måla äggen beroende på vad du tycker är roligast eller vad du vill ha för mönster. Vill du måla hela ägget i en färg kan du hälla karamellfärg och vatten i en skål och doppa äggen. Du kan också måla med tuschpenna eller målarfärger om du vill göra mönster eller figurer.


Det finns produkter som du kanske redan har hemma som fungerar fint som färg. Du kan exempelvis koka upp vatten tillsammans med rödkål, rödlök, kaffe, rödbetor, blåbär eller gurkmeja som ger dig helt naturliga färger att måla med.


Vill du däremot inte äta äggen, utan exempelvis hänga dem i påskriset så behöver du blåsa ut innehållet först. Det gör du genom att först låta äggen ligga en stund i rumstemperatur. Skaka sedan ägget och picka hål i den spetsiga toppen med en knappnål. På botten av ägget gör du ett till lite större hål och sedan är det bara att blåsa in i det lilla hålet, så att innehållet kommer ut ur det större. Klart!


Plocka fram din kreativa sida och börja skapa din egen äggkonst. Påskdukningen kommer bli extra festlig med handmålade påskägg i en korg eller hängandes i påskriset.


Vi hoppas att du med den här artikeln har fått med dig tips som du kan använda för att få till den där perfekta påskdukningen.

Hos oss på Lagerhaus kan du under påsken hitta flera roliga produkter som du kan dekorera påskbordet med.


Lycka till och Glad Påsk!

tillbaka
Upp upp upp!

Lagerhaus, inredningskedjan från Göteborg erbjuder inspirerande, prisvärda och noggrant utvalda fest- och inredningsdetaljer. Genom våra ledord "We create Happy Moments" vill Lagerhaus med vårt sortiment bidra till ökad glädje i livets alla ögonblick. Vi erbjuder prisvärda och smarta produkter för hemmet och festenInredningsdetaljer, förvaringsprodukter, glas, porslin, presentpåsar, inslagningsprodukter och festartiklar - allt som behövs för att skapa Happy Moments!