Fri frakt över 399 kr - Leverans 2-3 arbetsdagar - Fri retur i butik

Filter

0

Filter

Fest

Tips till toastmaster eller toastmadame

Har du fått det ärofyllda uppdraget att hålla i en bröllopsfest som toastmaster eller toastmadame? Grattis! Det betyder att brudparet ser dig som en speciell och uppskattad person i sin vänkrets, en som de tror kan leda gästerna genom festkvällen med både värme, kvickhet, intelligens och humor. Det är ett stort förtroende som givits dig och rollen kommer såklart med ett ansvar som bör förvaltas väl. För att hjälpa dig på traven har vi samlat ihop några tips på hur du på bästa sätt bidrar till en oförglömlig fest för både brudparet och gästerna. Håll tillgodo!

Förberedelser


För det första spänner ditt uppdrag över en längre tid, och inte bara över en dag eller kväll. Brudparet vill oftast ha med sin toastmaster redan på planeringsstadiet, så ni tillsammans kan skapa samsyn kring din roll och vilken prägel de önskar att just deras bröllop ska ha. Kanske kan du vara behjälplig med utdelning av vigselprogram, placering i kyrkan, ris eller blomblad att kasta över de nygifta, bordplacering, tema och partydetaljer på borden, guida gästerna mellan vigsel och fest, hålla i trådar och kontakter vad gäller mat, underhållning, middagens rätter DJ och dansgolv mm. Ta reda på vad just dina giftassugna vänner behöver och förväntar sig av dig och din roll som toastmaster.

En maffig backdrop av ballonger passar perfekt för bröllop

Ett tips till brudparet kan vara att göra placeringskort av hangtangs och hänga dessa runt glasen. Ett roligt och smart sätt att ha koll såväl på sin plats som sitt glas.

Ordning och reda är A och O. Redan i inbjudan bör det framgå att de gäster som vill hålla ett tal eller spexa under festen ska kontakta dig. Be dem gärna förklara i stora drag vad de ska hitta på, vilken typ av tal eller spex de planerar att framföra. Lyssna efter tonalitet. Sedan är det ditt ansvar att hitta den bästa mixen över lek och allvar, kärlek och bus, tal och sång. Gör ditt eget körschema, gärna skriftligt i ett anteckningsblock, så att du med lätthet har överblick och även kan kasta om ordningen ifall något oväntat händer under kvällen. Se till att talarna har hålltider och kommunicera dessa med köket eller serveringsansvarig för att så få störningsmoment som möjligt ska uppstå. Talen bör så långt det är möjligt ske mellan rätterna.

Dekorera borden med partydetaljer så som tutor, konfetti och partyhattar

Fundera vilken typ av bordformation som bäst passar sammansättningen av gästlistan. Det kan vara enklare att föra samtal vid borden om man väljer att placera gästerna vid flera runda bord istället för det klassiska långbordet.

Under bröllopsmiddagen


Showtime, det är nu det gäller! Se till att du är laddad med energi och verkligen på topp, för det är en glädjespridande roll du har. Dock är det en balansakt, eftersom du inte får stjäla uppmärksamheten helt och hållet. Kom ihåg att det inte är du som är huvudperson, utan att det är allt ljus på brudparet som gäller. Du är kvällens ciceron som ser till att allt flyter och att stämningen är på topp. En guide som visar riktning utan att för den skull gå längst fram i ledet, så att säga. Dina uppgifter under middagen är i stora drag:


1. Du är den som visar gästerna till bords önskar alla välkomna å brudparets vägnar. Se till att alla hittar sin plats.


2. Presentera dig när alla satt sig till bords. Passa på att redan inledningsvis gå igenom lite praktiska saker, såsom var toaletterna ligger, ungefärliga hålltider under kvällen osv.


3. Ett tips på att hela tiden hålla stämningen hög är att påkalla uppmärksamhet på ett lite udda sätt. Det kan såklart vara en klassisk ringklocka, men varför inte en badanka eller annan leksak med ljudeffekt, ett rivigt intro i högtalarna eller kanske något så enkelt som en partytuta. Gör gärna en personlig och lite humoristisk presentation av respektive talare, så lämnar du över ordet i en god atmosfär.


4. Se till att planera in ett par bensträckare under middagsprogrammet, så att gästerna får chans att ta en nypa luft eller gå på toaletten.

Några lekar gör festen ännu roligare


Ibland mår en fest bra av en uppsluppen lek eller aktivitet. En klassisk bröllopslek som brukar framkalla många skratt är den å kallade Skoleken. Den går till såhär:

Bruden och brudgummen får ställa sig på varsin stol med ryggarna vända mot varandra. De ombeds ta av sig skorna och byt en sko med varandra. De står alltså och håller i en herrsko och en damsko vardera. Du ställer ett antal frågor och brudparet ska tyst besvara frågorna genom att hålla upp den sko som motsvarar svaret. Exempelvis: Vem av er är den bästa bilföraren? (brudparet svarar förmodligen genom att båda hålla upp sin egen sko). Nästa fråga kan då vara; Vem av er kör som en biltjuv? (brudparet svarar sannolikt genom att hålla upp sin respektives sko). Och så fortsätter det… Det kan låta simpelt men räkna med skrattsalvor i festsalen när brudparet inte är överens om vem som tillexempel lagar godast Spagetti Carbonara.


Något som också kan bli en kul aktivitet kring borden är ett bröllopsquiz där bröllopsgästerna under middagen får svara på kluriga frågor om brudparet. Vid middagens slut utropas Bästgästerna, det vill säga de som känner brudparet bäst. Ett roligt pris, till exempel chokladmedaljer, kan vara på sin plats att dela ut innan middagen bryts upp och festen fortsätter i annan form.

Att hylla kärleken är alltid en isbrytare


Glöm inte att den bästa formen av stämningshöjare på ett bröllop alltid är den enklaste; Att skåla för kärleken, för brudparet, att ge dem upprepade lyckönskningar och ständigt vittna om att glädjen i rummet den här kvällen beror på en enda sak – att just de två hittat varandra och bestämt sig för att dela livet tillsammans. Det gör inget om kärleksskålarna blir många. Det går inte att tjata ut kärlekstemat på en bröllopsfest. Ju mer kärlek och ju fler lyckönskningar desto bättre.


Lycka till med ditt uppdrag som toastmaster eller toastmadame!

tillbaka
Upp upp upp!

Lagerhaus är inredningskedjan med glimten i ögat och hjärtat på rätt ställe. 

Vi erbjuder ett brett utbud av prisvärda och smarta produkter för hemmet och festen

Inredningsdetaljer, förvaringsprodukter, glas, porslin, presentpåsar, inslagningsprodukter, festartiklar och mycket, mycket mer - allt som behövs för att skapa happy moments!