Fri frakt över 399 kr - Leverans 4-5 arbetsdagar - Fri retur i butik

Filter

0

Filter

Fest

Så fixar du en lyckad utomhusfest

En lyckad sommarfest skapar minnen för livet. Men för att det ska bli riktigt lyckat är det en del planering och saker du behöver tänka på. Här kommer tipsen som hjälper dig fixa en utomhusfest dina gäster kommer älska och minnas under lång tid framöver.

Planera och skriv listor


Kom igång med planeringen tidigt så slipper du stressa med alla detaljer när festen närmar sig. Om du är en person som älskar listor kommer planeringen av festen bli halva nöjet!. Listor kan du nämligen inte ha för många av när det kommer till festplanering.

Det bästa är om du delar upp dem och har olika listor för inköp, mat, dryck, musik, aktiviteter, ansvariga för olika saker, installation under festdagen och allt du kan behöva för att din fest ska lyckas.

Det här går såklart bra att göra digitalt. Men känslan av att skriva och måla upp sina listor och idéer i ett fint anteckningsblock dedikerat för festen är svårslagen.

Skydd för sol och regn


Vi bor i ett land där vädret ofta skiftar, vilket gör det till en utmaning att planera för utomhusfester. Det kan se soligt ut på morgonen men svänga samma dag, och därför är det inte fel att vara förberedd på både sol och regn.


Ett bra partytält skyddar mot både vind och regn. Det allra bästa är om du har ett partytält där du kan öppna upp sidoväggar och gavel. Då kan du och dina gäster stänga in er om det skulle behövas, eller öppna upp väggarna men ändå ha det skyddande taket kvar om exempelvis solen gassar på.


Sådana tält går att hyra för den som inte vill köpa. En annan fördel med partytält är att de är fina att dekorera genom att hänga vimplar, ljusslingor och annat fint från taket.

Se gärna till att dina gäster har tillgång till paraplyer. Om det börjar regna och någon vill gå ut kommer de tacka dig för att du tänkt på deras bästa i både vått och torrt.

Buffé för alla smaker och allergier


Mat är inte lätt att planera för många personer. Någon är allergisk mot gluten, en annan mot laktos. Någon är vegan och en annan gillar inte grönsaker. Alla är helt enkelt olika, vilket är härligt under alla dagar förutom när man ska planera festmat.

Därför är buffé det enklaste valet för att se till så att det finns något för alla. Det är vanligt att man frågar gästerna om allergier innan festen. Om du gör det vet du om du till exempel behöver fixa laktosfri efterrätt eller glutenfritt bröd.

En enkel tumregel för en lyckad buffé är att den innehåller sex till åtta rätter. Ta med något vegetariskt, olika dipper, sallad och bröd. Presentera gärna maten med små lappar som du ställer bredvid, det är alltid uppskattat. Där kan du också flagga för ingredienser som gästerna skulle kunna vara allergiska mot.

Och sist men inte minst, ge maten tid och kärlek. Maten gör festen och det blir som bäst om den både ser god ut och smakar därefter.

Duka och dekorera


När det kommer till att duka och dekorera så är det bara att plocka fram din kreativa sida och sätta igång. En vacker dukning gör ofta maten mycket mer njutbar och adderar en extra dimension i matupplevelsen.


För att få till en festlig dukning är en enkel grundregel att variera höjder genom salladsskålar i olika storlekar, vinglas med servetter och djupa skålar för soppa. Gör någonting som ger det där lilla extra. Det kan vara en ros på tallriken, en vackert vikt svanservett eller något annat du tycker är fint. När gästerna får något oväntat höjer det stämningen direkt.


När det kommer till dekorationer finns det väldigt mycket kul du kan göra. Vimplar och ljusslingor fungerar alltid bra på utefesten och även vaser med snittblommor blir en festlig utsmyckning.


Ätbara dekorationer är alltid uppskattat. Spraya några ananas i olika färger, skapa något festligt av vattenmeloner med hjälp av fruktkniv eller bygg helt enkelt ett berg av färgglada och goda frukter.

Låt kreativiteten flöda och ha kul när du dukar och dekorerar så kommer det med all säkerhet bli jättefint!


Här har vi skrivit fler tips om hur du gör det fins på uteplatsen.

Gör en spellista


En fest är ingen fest utan musik. Om du inte har bra högtalare hemma går det att hyra ljudanläggningar. Du kan också hyra en DJ om du vill låta någon annan sköta musiken.


Men om du själv ska välja musik så planera din spellista i förväg. Då slipper du sitta och leta musik när du istället kan stå på dansgolvet under festen.


Ett bra tillvägagångssätt är att planera utefter vilken generation som kommer. Alla älskar en fest med både nutid och nostalgi. Men det som är nostalgiskt för 60-åringen är inte nostalgiskt för 30-åringen och tvärtom.


Om det kommer personer i flera olika åldrar är det bäst att spela en mix av musik från flera årtionden. På spotify kan du också starta en spellista och dela den med dina gäster, så att de kan bidra med sina favoriter redan innan festen.

Planera in aktiviteter


Är festen lite trögstartad är aktiviteter perfekt för att få igång snacket och skratten.

Här är tre roliga lekar som fungerar bra som isbrytare och är lätta att ordna.

  • Lägg ut ett långt rep på golvet och be alla festdeltagarna att ställa sig med båda fötterna på repet. Om du är lekledare så säger du sedan till alla att t.ex. ställa sig i födelsedagsordning med januari längst ut till vänster och december längst ut till höger. Reglerna är att man alltid måste ha en fot på repet och får därför krama sig förbi de andra deltagarna. Mysigt och ett kul sätt att lära känna varandra.


  • Rappakalja är en rolig lek som genererar många skratt. Den går ut på att du lägger fram olika prylar på ett bord som man inte direkt ser var det är. Sedan delar du upp gästerna i lag som ska gissa vad det är för pryl. Du visar upp en sak i taget och lagen skriver på lappar vad de tror att det är. Om de inte vet ska de hitta på ett eget namn och berätta hur man använder det. Lagen lämnar in lapparna och lekledaren läser upp. Man får poäng om man gissat rätt, men man får också poäng om man hittat på något som ett annat lag röstar på som rätt svar. Det blir ofta väldigt roliga svar och kommer utan tvekan få igång snacket.


  • En annan rolig lek är “Vem är det?”. Varje deltagare behöver en penna och ett papper. Lekledaren ber deltagarna skriva ner en eller flera hemligheter eller intressant information om sig själv på olika lappar. Det kan vara allt ifrån en upplevelse eller en hemlig talang. Vik ihop lapparna och lägg ner dem i en skål. Lekledaren drar en lapp och läser den högt. Nu gäller det för alla deltagarna att samtidigt peka på den person lappen handlar om och den som har rätt får poäng. Flest poäng när alla lappar är upplästa vinner.

Det finns också många brädspel som är gjorda för fest och som alltid är bra att ha hemma för att lätt och enkelt kunna dra igång en rolig aktivitet på festen.

Se till så att alla håller värmen


Bland det jobbigaste som finns är att frysa, så se till att dina gäster är varma under hela festen. Om det är en härlig sommardag behövs kanske inget på dagen, men kvällarna blir snabbt kalla här i Sverige och då är det bra om du är förberedd.


Om du har möjlighet kan du tända en eld när det börjar bli kyligt. Det finns också en hel del olika alternativ för värme, som bordsvärmare, infravärmare och gasolvärmare.


Men det allra enklaste kanske ändå är att förbereda med många plädar och filtar som gästerna kan vira runt sig. En del kommer dansa så mycket att värme är det sista de behöver. Men för gästerna som hellre sitter och snackar natten lång är filtar både mysigt och värmande att ha nära till hands. Precis som med paraply kommer gästerna tacka dig för att du håller dem varma och bekväma under hela festen.

Ställ ut sopsäckar


Städningen är baksidan av varje fest. Men det finns saker du kan göra för att åtminstone underlätta för dig själv.

Häng ut säckar för återvinning, skräp och pant. Om du vill kan du lite diskret påpeka var säckarna finns när du håller kvällens tal.


Det är så mycket lättare om var person slänger sitt, i stället för att en person slänger massor.

Se också till att du har sopborste, trasor och rengöringsmedel nära till hands. Det kan behövas under kvällen, och definitivt dagen efter.


Städa är oundvikligt, men tänk inte på det hela kvällen. Det löser sig dagen efter och det är alltid en gäst som stannar och städar vare sig man vill det eller inte. Såna personer älskar man ju!

Glöm inte att själv ha roligt!


Det kan ligga en hel del press i att anordna en fest. Man vill att alla ska ha roligt, man vill att maten ska smaka bra och man vill att inget ska gå fel. Men försök att släppa perfektionisten inom dig och ha roligt på festen.


Klä upp dig, visa kärlek till dina gäster och se till så att festen är full av glädje och skratt så kommer din gäster utan tvekan få en kväll de sent kommer glömma.


Lycka till med festfixandet!


PS: Har du ingen uteplats så kan du såklart ha en mindre fest på balkongen. Här tipsar vi om hur du inreder balkongen mysigt.

tillbaka
Upp upp upp!

Lagerhaus är inredningskedjan med glimten i ögat och hjärtat på rätt ställe. Vi erbjuder ett brett utbud av prisvärda och smarta produkter för hemmet och festen. Inredningsdetaljer, förvaringsprodukter, glas, porslin, presentpåsar, inslagningsprodukter, festartiklar och mycket, mycket mer - allt som behövs för att skapa happy moments!