Fri frakt över 399 kr - Leverans 2-4 arbetsdagar - Fri retur i butik

Filter

0

Filter

Inredning

Lagerhaus belysningsguide för att skapa rätt ljussättning i hemmet

En viktig faktor för att skapa ett trivsamt och mysigt hem som känns såväl tryggt som välkomnande är att ha rätt ljussättning. Vi spenderar många timmar i kök, sovrum, badrum och vardagsrum och användningsområdena för ljus är många fler än vad vi kanske först tänker. Belysningen fungerar främst som någonting funktionellt och praktiskt, för att helt enkelt kunna se och göra det som behövs hemma.


Ljussättningen är dock så mycket mer än bara något funktionellt, den skapar också liv och stämning i hemmet. Lampor och ljuskällor fungerar även som inredningsdetaljer och dekoration på till exempel tv-bänken, sideboardet, hallskänken eller över matsalsbordet. Nedan följer en rad tips och trix för hur du får till din ljussättning och hur du ska tänka vid val av belysning och lampor.Hur många belysningspunkter?

Mellan 5-7 ljuskällor i ett vardagsrum är en lagom mängd. Faktorer som dock spelar in är storleken på rummet, vilka användningsområden som finns och vad för behov av belysning du har. Det är också individuellt hur ljust (eller mörkt) man önskar ha det hemma.


Frågor som kan vara bra att ställa sig inför val av belysning:


Hur ser dina behov ut?


Gillar du att läsa? Älskar du spelkvällar med familjen eller vännerna? Eller sitter du ofta vid ditt skrivbord och ritar eller skriver? Gillar du att ha det ljust och upptänt, eller kanske mer nedsläckt och stämningsfullt? Dina behov styr valet av belysning. Gör en lista på vad du brukar göra i varje rum, och skriv därefter vad du behöver för typ av lampa eller armatur.


Hur ser rummet ut?


Är rummet stort eller litet? Är det högt i tak? Mängden och storleken på fönster spelar också en stor roll. Likaså nyansen på golv och väggar; ljusa golv och väggar reflekterar mer än mörka. Vidare är ytor något att ha i åtanke. Ett blankt köksbord reflekterar ljuset, även blanka köksluckor eller kakel i ett badrum.
Olika typer av belysning:

Oavsett hur ett rum ser ut, storlek, ljusinsläpp och så vidare, så är det alltid bra att variera och kombinera olika typer av belysning. Detta för att skapa djup, liv, ljuseffekter och stämning i hemmet. Det talas ofta om tre olika varianter:


1. Stämningsfull och dekorativ belysning - ljuskällor för att skapa en trivsam känsla i rummet. Det kan vara dekorativa bordslampor, fina vägglampor eller golvlampor med mjukt diffust ljus.


2. Riktad och praktisk belysning - denna belysningstyp är bra när du till exempel vill läsa, arbeta eller pussla. Lampan lyser upp en mindre yta där du behöver fokus.


3. Allmänbelysning - lyser upp ett helt rum med ett behagligt spridande ljus. Passar bra när du städar, arbetar, lagar mat eller när barnen leker med sitt lego på golvet.


Olika kategorier av lamporBordslampor

Man kan sällan ha för många bordslampor i ett hem. Det finns en uppsjö av varianter med olika funktion och syfte. Dekorativa armaturer med diffust mysigt ljus passar bra till sideboardet, bokhyllan, sidobordet eller fönsterbrädet. Mer funktionella bordslampor med ett riktat ljus placeras med fördel på skrivbord, sängbord och barnrum. Kolla in vår populära bordslampa HONEY COMB, en fin inredningsdetalj i hemmet.

Taklampor


Det brukar vara lagom med 1-2 taklampor per rum. I ett vardagsrum kan du placera en mer dekorativ lampa över soffgruppen, och en spotlight i taket som allmänbelysning när du vill tända upp ordentligt. Över ett större matsalsbord är det fint att hänga flera ljuskällor i ett kluster. I köket är det både snyggt och praktiskt med en hängande pendel över köksbordet.


Hur högt ska en taklampa hänga över matsalsbordet?


Ett avstånd på 50-65 cm beroende på lampans utseende och storlek (mått från bordsskiva till lampans underkant). Ju större lampa desto större avstånd. Är det ett mer riktat ljus kan du testa dig fram vad som ger lagom ljus på bordsytan. Om det är en mer allmän ljusspridning med ett mjukt ljus så är det en smakfråga hur högt du vill hänga den. Generellt placeras taklampor närmare bordsskivan än vad man kan tro.


Kolla in alla våra nya taklampor här.

Vägglampor


De flesta vägglampor har ett riktat ljus och passar ofta bra över en läsfåtölj eller bredvid soffan. Mer dekorativa vägglampor kan placeras där de passar, och blir mer en inredningsdetalj som förhöjer myskänslan i rummet.


Golvlampor


Det finns mängder av olika golvlampor, en del med stämningsfullt ljus, andra med riktat ljus. Golvlampor är bra att få in i ett rum då det skapar en dynamik bland ljuskällorna - belysningspunkter på olika höjd.

Dekorativ belysning


Dekorativ belysning i form av neon-skyltar, neonlampor, nattlampor och figurlampor ger den där lekfulla touchen i hemmet. En härlig text i neon, en söt hundlampa eller varför inte en lampa formad som en smiley? Ett bra sätt att höja stämningen i rummet!

Ljusslingor


En kategori som fungerar såväl inne som utomhus är ljusslingor. Vår populära ljusslinga LED förlänger sommarkvällar och lyser upp inomhus en mörk novemberdag. Små ljusslingor kan hängas upp för att vara dekorativa och stämningsfulla.


Vi hoppas du blivit inspirerad av vår belysningsguide för att skapa rätt ljussättning i hemmet.


Hitta lampor och ljuskällor HÄR.


Vill du läsa fler inspirerande artiklar? Kolla in artikeln 5 sätt att inreda med ljus och ljuslyktor i höst


tillbaka
Upp upp upp!

Lagerhaus, inredningskedjan från Göteborg erbjuder inspirerande, prisvärda och noggrant utvalda fest- och inredningsdetaljer. Genom våra ledord "We create Happy Moments" vill Lagerhaus med vårt sortiment bidra till ökad glädje i livets alla ögonblick. Vi erbjuder prisvärda och smarta produkter för hemmet och festenInredningsdetaljer, förvaringsprodukter, glas, porslin, presentpåsar, inslagningsprodukter och festartiklar - allt som behövs för att skapa Happy Moments!